Seo, wat search engine optimization betekent, staat voor optimalisatie, zodat zoekmachines je site hoger in hun zoekresultaten plaatsen, en je dus meer bezoekers krijgt. Dit kan erg interessant zijn voor webwinkels, waar meer bezoekers, meer inkomsten betekent! Of een site waar advertenties op staan.
Wanneer we het over seo vriendelijke URL's hebben, stellen we ons de vraag welke pagina, met dezelfde inhoud, maar een verschillende URL het best zou scoren?
Sommige artikelen op het internet beweren dat seo vriendelijke URL’s slechts een zeer klein invloed hebben op een hogere plaats in de zoekresultaten. Maar als een gebruiker de keuze krijgt tussen de 2 links in zijn zoekresultaten, voor welke zou hij kiezen?
Content management systemen zoals joomla, drupal of blogsystemen zoals wordpress bieden hier standaard ondersteuning voor. Meestal activeren deze systemen dit vanzelf, soms moet je hiervoor kiezen. Iedereen die dit gebruikt raden we dan ook aan om die kant & klare vriendelijke URL’s te gebruiken!
Wanneer je zelf een web applicatie maakt moet je dit zelf voorzien. Lees verder om meer te weten te komen hoe je dit kan doen!
2.1 .htaccess
Net zoals joomla, drupal, wordpress en vele andere is de eenvoudigste manier om dit te verwezenlijken een .htaccess bestand te gebruiken. (Opmerking: .htaccess bestanden werken enkel onder de apache web server.)
Dit bestand laat je toe om wijzigingen te doen aan een map, en alle submappen, die je ook in de configuratiebestanden van apache zou kunnen doen. Omdat de meeste webhosting bedrijven het wijzigen van de apache configuratie bestanden echter niet toestaan, is dit uitermate handig!
Om een .htaccess bestand te maken gebruik je het best de ingebouwde tekst editor van Windows. Omdat je in Windows een bestand niet zo kan noemen, noem ik het altijd htaccess.txt, en na het upgeload is op de server kan je daar via een filemanager, of via ftp nog altijd het bestand hernoemen naar “.htaccess”.
Dit bestand plaats je vervolgens in je WWW map, of public_html. De map waarin al de website bestanden staan dus. Dat kan er als volgt uitzien:
Dit is een ingebouwde functie van apache, die je dus in je .htaccess bestand kan gebruiken om een URL die ingetypt word in de browser te veranderen.
Stel dat je verschillende php pagina’s hebt met de volgende namen:
foto.php
groepen.php
contact.php
Zou het dan niet leuk zijn om die pagina's met de volgende url's te kunnen aanspreken:
http://example.com/foto
http://example.com/groepen
http://example.com/contact
Voorbeeld van de .htaccess:
Options +FollowSymLinks
RewriteEngine on
# Als de naam + .php bestaat, mag de regel pas toegepast worden.
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME}.php -f
# Schrijft .php achter de url.
RewriteRule ^(([^/]+/)*[^.]+)$ $1.php [L]
Wat ook vaak gebruikt word is de volgende notatie: http://example.com/info/ of http://example.com/blog/5/Titel, hiervoor geven we ook nog een voorbeeldje mee.
RewriteEngine On
RewriteRule ^(.*)/(.*)/(.*) index.php?pagina=$1&sub=$2&$3
Dit voorbeeld is ook bruikbaar wanneer je bijvoorbeeld de volgende link zou hebben: http://example.com/forum/algemeen/topic=7&active=3. Deze link zou het voorbeeld omzetten naar index.php?pagina=forum&sub=algemeen&topic=7&active=3.
Het laatste voorbeeld die ik meegeef, is iets complexer. Het zou een voorbeeld kunnen zijn van een download pagina systeem.
Options +FollowSymLinks
RewriteEngine on
RewriteRule ^bestanden/([^/]+)/([^/]+).rar /download.php?categorie=$1&bestand=$2 [NC]
Hier zou het bestand http://example.com/bestanden/browsers/firefox verwijzen naar http://example.com/download.php?categorie=browsers&bestand=firefox.
Vergeet achteraf in je menu wanneer je gebruik maakt van deze methodes je URL's niet te veranderen. Stel dat je het eerste voorbeeld gebruikt, mag je dus al je links in je HTML code veranderen naar http://example.com/info i.p.v. http://example.com/info.php.
Anders heeft het natuurlijk niet veel zin om de .htaccess bestandjes aan te maken.
Soms heeft het maken van deze .htaccess bestanden ongewenste effecten. Wanneer je bijvoorbeeld geen RewriteCond gebruikt die kijkt of het bestand bestaat, zullen al je afbeeldingen en links naar css codes ook aangepast worden door de RewriteEngine. De oplossing is gelukkig eenvoudig. Plaats de volgende RewriteCond extra net onder RewriteEngine on, en boven de al bestaande RewriteCond of RewriteRule.
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/afbeeldingen/
Al de mappen waarin bestanden zitten die beslist niet aangepast moeten worden (afbeeldingen, css bestanden, download bestanden), kan je op die manier toevoegen.
Ik hoop dat jullie wat hadden aan deze tutorial. Hieronder vinden je de bronnen die ik gebruikt heb. Op Eureka Design, (mijn blog) vind je ook een engelstalige versie van deze tutorial.