2.1 Who cares?
Misschien denk je wel: "Waarom zou mijn pagina W3C Valid moeten zijn"?
Het antwoord valt niet in 1 zinnetje te verwoorden (je kan het altijd proberen). Een eerste belangerijke factor is het feit dat proffessional zich strikt houden aan de W3C standaarden, waardoor je je als het ware kan meten met deze personen en bedrijven.
Een andere belangerijke reden is de browser compabiliteit. Als je pagina W3C valid is, is de kans dat je site er in browser A identiek hetzelfde uitziet als in browser B dezelfde. Als je er zomaar wat code in stampt en de site ziet er goed uit in jouw voorkeursbrowser, bestaat er een kans dat de site in een andere browser constipatie veroorzaak (bij manier van spreken dan).
2.2 Hoe krijg ik het voor mekaar?
Je wilt na mijn overtuigende uitleg uiteraard je website W3C Valid krijgen. Dit voor elkaar krijgen is erg simpel.
Je kan gebruik maken van de zogenaamde validator. Deze vind je terug op
http://validator.w3.org. Het is erg simpel te gebruiken: je voert je url in, en de validator vertelt je wat niet goed is.
Voorbeeldje:
Voer als url
http://www.sitemasters.be/murfy/tut/w3c/nietvalid.html
in.
Wanneer de validator zijn werk heeft gedaan, zie de resultaten. Onder de balk die in dit geval rood is, zie je de fouten en waarschuwingen. Bij een correcte pagina is deze balk groen en zie je uiteraard geen opmerkingen of fouten.
We analyseren de fouten:
- De eerste fout vertelt ons dat er geen DOCTYPE gedefinieerd is. Op deze pagina vind je daar meer informatie over.
- De tweede fout wordt veroorzaakt omdat er niets tussen mijn
<head>
-tags staat.
- De derde fout komt voor omdat er geen openingstag voor
<em>
gevonden is. Deze moet vervangen worden door </strong>
, want deze tag wordt wel geopend, maar dus verkeerd afgesloten.
- De vierde fout is een gevolg van de derde fout.
Dit gaat me te traag, kan het ook anders?
Tuurlijk, maar daarvoor moet je beschikken over Mozilla Firefox (gratis te downloaden op
Mozilla.com). Eens je deze hebt geinstalleerd, kan je de plugin "HTML validator" installeren. Deze vind je
hier. Maak je keuze, klik op de knop in de gele balk die bovenaan je browser verschijnt, en kies ervoor om die site als bron van extensies toe te staan. Herstart Firefox, en rechtsonder zul je dit bespeuren:
[
Meer... ]
Nu zie je onmiddelijk op een pagina of deze W3C Valid is of niet. Bij mij staat er "x errors / y warnings", standaard staat er enkel een symbooltje. Je kan dit instellen door rechts te klikken erop en te kiezen voor "options". Wanneer je erop dubbelklikt open je de broncode van de site en zie je een extra frame verschijnen met daarin de fouten. Klik je dan nog eens een fout aan, dan verschijnt er in het rechtse frame een beknopte uitleg met wat tips.
Veel fouten zijn op te lossen door CSS te gaan gebruiken voor opmaak en structuren. Als je de fout nog niet kan vinden, post je maar een berichtje op het forum of laat je hier een reactie achter. Let op: er zijn ook fouten die niet op te losse zijn. (bv.
target="blank"
is niet toegestaan als je DOCTYPE ingesteld is voor XHTML 1.0 Strict of hoger).