login  Naam:   Wachtwoord: 
Registreer je!
 Tutorials

Tutorials > Webserver


Gegevens:
Geschreven door:
Stijn
Moeilijkheidsgraad:
Normaal
Hits:
18317
Punten:
Aantal punten:
 (4.67)
Aantal stemmen:
3
Stem:
Niet ingelogd
Nota's:
 Lees de nota's (20)
 

Tutorial:

FTP server op windows

FTP server voor Windows 95-XP
Menu: 1. Inleiding
2. Download / Installatie
3. FTP Server opzetten
4. Accounts maken
5. FTP gebruiken
6. Slotwoord

1. Inleiding


Op verzoek van Dark_Paul heb ik een tutorial geschreven hoe je een FTP server opzet voor Windows. Na wat zoekwerk via Google ben ik op deze pagina beland. Deze tutorial is makkelijk te volgen en helemaal niet gevaarlijk voor je systeem. Deze tutorial beschrijft hoe je een FTP server opzet mbv het programma Cerberus.

Waarom je een FTP server zou opzetten?
Stel dat je een film van 50MB wil versturen , via MSN is dit lang werk. Met een FTP server duurd dit hoogstens een minuut of twee. Hetzelfde is ook dat je via een andere computer bestanden op jou computer kan zetten (als je server aan staat natuurlijk!).

Opgelet: zorg ervoor dat poort 21 - 20 open staat.

Genoeg tips , hier komt het echte werk.


2. Download / Installatie


Download volgende zip met het installatie bestand voor de FTP server: http://download.minoc.com/zdnet/dlweek0443/CerberusInstall.zip

Na de download unzip je de file op je bureaublad of op een locatie die je verkiest en dubbelklik je op `CerberusInstall.msi`. Er wordt een installatie venster geopend. Klik op `Next`. Accepteer de licensie voorwaarden en druk op `Next`. Bij de 3e stap wil ik opmerken dat je `Everyone` aanvinkt zodat alle windows gebruikers de FTP server kan gebruiken. Druk op `Next` en nog eens op `Next`om de installatie te starten. Click op `Close` om de installatie te sluiten.

De FTP server is nu geinstalleerd. Bij Start~Alle programma's staat je FTP server nu tussen je andere programma's.

Afbeelding #01
Afbeelding #02
Afbeelding #03
Afbeelding #04
Afbeelding #05


3. FTP server opzetten


Wanneer je `Cerberus FTP Server` (vanaf nu heten we dat CFS voor de handigheid) voor de eerste keer start krijg je een wizard scherm voorgeschoteld. Als je de FTP server gebruikt in een bedrijf druk je gewoon op `Next` (let op dat je maar 30 dagen de server kan gebruiken dan). Gebruik je de FTP Server voor persoonlijk gebruik (vriendenkring , familie , etc) selecteer dan `Personal Use` en druk op `Next`.

CFS zal automatisch een Anonymous gebruiker aanmaken (tenzij je `Create initial user` uitvinkt en op `Next`drukt , dit raad ik je niet aan!). Voor je eigen veilig vink je `Anonymous` uit en tik je een persoonlijke gebruikersnaam en wachtwoord.

Daarna kiezen we onze map locatie. Je klikt op de knop met de drie puntjes erop. Selecteer nu een map of locatie waar je FTP server wil starten. Bijvoorbeeld als je enkel toegang wilt verlenen tot je website kan je je www map selecteren. Als je je map geselecteerd hebt druk je op `OK`.

Als je wilt dat de gebruiker(s) bestanden kunnen opzetten laat je `Allow upload` gevinkt staan. Idem voor het downloaden van bestanden voor `Allow download`. Druk nu op `Next`.

Je krijgt nu een pop-up venster om het automatisch detecteren van een WAN IP. Druk op `Ja`.

Als alles goed is zie je 3 groene vinkjes staan.

Druk nu op de knop `Finish` om je FTP Server te starten.

Als alles goed gegaan is zie je ongeveer wat er staat op Afbeelding #10.

Afbeelding #06
Afbeelding #07
Afbeelding #08
Afbeelding #09
Afbeelding #10


4. Accounts maken


Je kan nu extra gebruikers maken voor je FTP server en je kan deze ook aparte mappen ter beschikking stellen. Stel dat je nu een account hebt voor je webserver map , maar je wilt nu nog een voor je persoonlijke documenten. Ga dan naar `Configuration~User Manager`. Er komt een pop-up met een overzicht van al je gebruikers. Zoals je ziet staat er al eentje (punt 3 van deze tutorial).

Om een nieuwe gebruiker te maken Druk je op de knop `New`. Tik de naam in voor de nieuwe gebruiker (je kan deze wijzigen door rechts te klikken op de naam en kiezen voor `rename`).
Om het wachtwoord te wijzigen dubbelklik je op de tekst `Password`. Er komt een pop-up en je kan je wachtwoord intikken in `New value`.

Om de gebruiker een andere map toe te wijzen klik je terug op de drie puntjes knop en selecteer vervolgens je locatie. Vervolgens klik je op `Add to Root`. Je kan nu nog meerdere mappen toewijzen voor deze persoon.

Opgelet: voor zowel de eerste gebruiker als de nieuwe gebruiker! Als je klikt op de map die je net hebt geselecteerd voor de gebruiker zie je allerlei opties staan (Download , upload , rename , delete , create directory en display hidden). Deze staan allemaal uitgevinkt. Daarmee is de gebruiker niet veel , vink degene aan die jij aan de gebruiker wil toevertrouwen/toewijzen!

Als alles goed ingesteld is kan je op de knop `Close` drukken en verdergaan met deze tutorial.

Afbeelding #11
Afbeelding #12
Afbeelding #13
Afbeelding #14


5. FTP gebruiken


Je server staat nu online (zie het groene bolletje onderaan met de test `Online` ernaast`) maar hoe ga het gebruiken?

Open je FTP programma, voor mij persoonlijk is dit SmartFTP, en maak een nieuwe verbinding aan.
In de FTP adres balk tik je het IP adres in dat rechtsboven in CFS staat onder `Status`. Bij mij is dat 192.168.1.2
Voor de FTP gebruiker tik je de gebruiker in die je net gemaakt hebt en voor FTP wachtwoord tik je het wachtwoord in dat je opgegeven hebt voor die gebruiker.
Druk op enter en als alles goed verlopen is zie je nu de map(pen) staan voor je gebruiker.

Je kan nu bestanden uploaden , downloaden , wijzigen , etc

Als je terug gaat naar CFS zie je dat er al wat meer tekst op je scherm staat , dat is je logboek van je FTP server.

Afbeelding #15
Afbeelding #16
Afbeelding #17
Afbeelding #18


6. Slotwoord


Om je FTP te stoppen klik je op de `Stop` knop in CFS. Afbeelding #19

Ziezo , zo maak je dus een FTP server onder windows. Ik heb dit nu gedaan voor Windows XP maar als je oudere windows versies gebruikt raad ik je aan om de nodige bestanden te downloaden omdat deze extra bestanden al meegeleverd zijn in XP maar waarschijnlijk niet in Win95/98/Me/NT/2000. Je kan ze hieronder downloaden

Voor Windows 95 - 98 en Me
Voor Windows NT en 2000

Vragen of problemen? vraag ze hier op het forum of stuur me een pm.

Stijn Leenknegt - eOs -



« Vorige tutorial : SSL op Windows Server 2003 Volgende tutorial : Webserver op je PC zonder installatie »

© 2002-2024 Sitemasters.be - Regels - Laadtijd: 0.017s