login  Naam:   Wachtwoord: 
Registreer je!
 Tutorials

Tutorials > Webserver


Gegevens:
Geschreven door:
marten
Moeilijkheidsgraad:
Normaal
Hits:
15830
Punten:
Aantal punten:
 (3.57)
Aantal stemmen:
7
Stem:
Niet ingelogd
Nota's:
 Lees de nota's (4)
 

Tutorial:

Mailserver in Linux

1. Inleiding
2. Installeren Debian
3. Postfix Installeren
4. Procmail
5. AMaViS
6. ClamAV
7. Spam Assassin
8. Conclusie

Inleiding

Bijna iedereen heeft wel een emailadres. Je mail ophalen, mail versturen. Het is dagelijkse kost. Maar hoe werkt nou zoiets? En kan ik zelf zoiets maken? Op deze vragen vind u in deze tutorial de antwoorden. In deze tutorial zal worden uitgelegd hoe je een mailserver opzet onder Linux.
 
Ik heb voor deze tutorial Debian gebruikt. Deze kan worden gedownload op Debian.org Deze versie van Debian is een kaal installatie image. Deze kan je op cd branden. Alles is getest in een Microsoft Virtual Machine omgeving met 512 MB intern geheugen.
 
 top
 

Debian Installeren

Zoals gezegd word er in deze tutorial dus gebruik gemaakt van Debian. Om precies te zijn Debian 3.1 Maar deze tutorial kan op meerdere distributies werken.
 
Ik zal hieronder een korte opsomming geven van de keuzes die ik gemaakt heb tijdens de installatie van Debian.
  • Choose Language -> English
  • Choose Country or Region -> Other -> Nederlands
  • Select Keyboard Layout -> American English

 
Na deze keuzes zal de installatie enkele dingen gaan controleren. Als dit gedaan is komt het met een scherm genaamd 'Configure your Network'. Hier kan je dus je computernaam (hostnaam) en je domeinnaam (domain) aanmaken. Ik heb gekozen als hostnaam 'Linux02' en als domeinnaam koos ik voor 'sitemasters.be'. Dit kan jezelf aanpassen.
 
Na het configureren van je netwerk zal er gevraagd worden om je partities te maken. Ik heb hier gekozen voor een SWAP partitie van 256 mb en de overige ruimte als een normale partitie. Als je je partities aangemaakt hebt zal hij gaan vragen of je de GRUB loader wilt installeren. Dit is afhankelijk van je systeem. Als je je server alleen wilt gaan gebruiken voor 1 installatie hoef je deze niet te installeren. Maar als je later nog een tweede installatie erbij wilt zetten is dit erg handig. GRUB loader kan je vergelijken met het bootmenu van Windows die je installatie's aangeeft. Vervolgens kan je je installatie afronden door alle cd's, floppy's enz uit je pc te halen en opnieuw op te starten.
 
Als de computer opnieuw is opgestart zal er een scherm komen met de naam 'Debian base System Configuration'. Het eerste scherm zal je OK moeten kiezen. Vervolgens komt de tijd in beeld die je, indien nodig, aan moet passen. Als je dit gedaan hebt zal er gevraagd worden naar het root password. Kies deze zorgvuldig! Dit is namelijk te vergelijken met het administrator password onder Windows!!!!
Hierna zal je een tweede user aanmaken. Na het aanmaken van users gaan we kijken naar de APT configuratie. APT is een functie waarmee je makkelijk paketten kan installeren. Dit zal dus in de tutorial veelvuldig worden gebruikt. Ik kies voor HTTP omdat ik vanaf het Internet wil gaan werken. Vervolgens kan je, indien het nodig is, een proxy instellen. Na deze configuratie komt het belangrijkste van de installatie. Kies in het scherm 'Debian Software Selection' geen van de mogelijkheden! Nee, ook geen mailserver! Dit is om de installatie zo schoon mogelijk te houden. Des te minder niet nuttige software, des te veiliger is je server!
Vervolgens het onderdeel Exim. Deze zullen we niet gaan installeren en configureren omdat we onze eigen mailserver gaan maken met andere programma's. Kies hier dus voor No configuration at this time. Hierna is je installatie klaar voor gebruik en zal je vriendelijk worden bedankt voor je keuze voor Debian.
 
 top
 

Postfix Installeren

Na het installeren van de Debian distributie gaan we ons nu echt bezig houden met de mailserver. Iedereen weet hoe belangrijk beveiliging van een email is. Je wilt graag de emails met spam en virussen buiten de deur houden. Dit is niet anders voor een mailserver! We willen dus een virusscanner en een spam filter erbij gaan installeren. Er zijn meerdere mogelijkheden maar ik heb in deze tutorial gekozen voor de volgende programma's:
  • Postfix
  • Procmail
  • AMaViS
  • ClamAv
  • Spam Assassin
Eerst installeren we Postfix. Dit programma bevat meerdere paketten. Onder andere eentje met ondersteuning van mysql. Deze kan dus communiceren met een database tabel waarin bijvoorbeeld de emailadressen staan van je gebruikers. We installaren overigens postfix-tls. Maar nu gaan we eerst wat doen. Log in met je root gegevens. Typ vervolgens hetvolgende om postfix te installeren:
apt-get --purge install postfix
De code --purge is om Exim, dat standaard geinstalleerd is, te verwijderen. Dan zult u zeggen van ,,Ja leuk,maar dat gebeurt toch automatisch wanneer je Postfix installeert?'' Ja daar heeft u gelijk in maar met --purge worden ook alle configuratie files verwijderd van Exim ;) Er zal worden gevraagd om een bevestiging om Exim te de-installeren. Typ hier y om dit te bevestigen. Vervolgens zal hij gaan installeren.
 
Na een paar ogenblikken zal de configuratie wizard van PostFix komen. Kies vervolgens 'Internet'. Na dit scherm kan je je Mail Name kiezen. Dit komt achter de @ te staan in je mailadres. Ik kies hier ook sitemasters.be maar dat is mijn keuze ;). In het scherm SMTP Relay Host heb ik gekozen voor 'Leave Blank'. De keuze bij 'Other Destinations' heb ik zo laten staan. Nu komt er een scherm over Force Synchronous Updates on mail qeue. Not forced komt er op neer dat er bijna geen mail verlies is en is wat sneller. Maar de mail word niet gebackupped. Forced is langzamer met iets mail verlies. Maar dit geldt pas bij grote aantallen ;) Hierna ben je klaar met het installeren van PostFix.
 
Vervolgens moeten we PostFix gaan configureren. Ik gebruik hierbij de standaard editor van Debian. Ik open het bestand main.cf door de volgende commando:
vi /etc/postfix/main.cf
Als je deze geopend hebt kan je achter de regel mynetworks je eigen netwerk toevoegen, bijvoorbeeld 192.168.0.0. Vervolgens moet je voor het gebruik met procmail nog een regel aanpassen. Namelijk:
mailbox_command: procmail -a "$EXTENSION"
veranderen in:
mailbox_command: /usr/bin/procmail
Voor als je niet weet hoe de commando's van de editor werken ;) :
  • INS is Tekst toevoegen
  • DEL is Tekst verwijderen
  • CTRL-C is interupten
  • :wq! is opslaan en sluiten
  • :q is alleen sluiten
  • :w is alleen saven
  • Verder betekent de ! zonder bevestiging ;)
Hierna nog even de PostFix restarten door het commando:
/etc/init.d/postfix restart
Nu is postfix goed geinstalleerd en geconfiureerd.
 
 top
 

Procmail

Procmail zorgt ervoor dat de mailtjes bij de gebruikers terecht komt. Als je de nieuwste versies gebruikt in deze tutorial zal procmail goed geinstalleerd staan. Wanneer dit niet het geval is kan je het installeren door:
apt-get install procmail
Hiermee kan je ook testen of het goed geinstalleerd is.
 top
 

AMaViS

AMaViS is een programma die zorgt dat er in combinatie met postfix een virusscanner geinstalleerd kan worden. Meer informatie staat op amavis.org Je kan dit installeren met hetvolgende commando:
apt-get install amavis
Dit duurt weer even en dan is het geinstalleerd. Als dit gebeurt is open dan in je editor het bestand 'amavisd.conf'. Voeg achter de regel $mydomain je eigen domeinnaam toe. Vervolgens staat dit ook goed.
 
 top
 

ClamAV

De keuze voor de virusscanner is gevallen op ClamAv. Dit is ook makkelijk te installeren en te configureren. Door het volgende commando:
apt-get install clamav
Hierna krijg je weer de configuratie wizard. Je kan bij het volgende scherm kiezen hoe je je virus database wilt updaten. Je hebt de keuze uit daemon (Internet), ifup.d (Als je pc niet altijd aan staat), manual (als je het zelf wilt doen) en cron (een taakplanner). We kiezen hier voor Daemon maar daar kan je zelf het beste een keuze maken. Vervolgens kiezen we een mirror. Ik kies voor Nederland. Bij de proxy stel je je proxy weer in indien dat nodig is. Username hoef je alleen in te vullen als je je moet inloggen bij de proxyserver. Hierna moeten we de configuratie file aanpassen. Open in je editor /usr/share/doc/amavisd_new8. Kopieer SMTP-amavis... tot en met hard-error-limit 1000. Plak dit vervolgens in /etc/postfix/master.cf. Hier is vooral een muis erg handig ;). In je master.cf file pas je vervolgens smtp-amavis unix aan. y/n moet n worden. Dit geld ook voor de regel 127.0.0.1 10025 inet n. Vervolgens moet je in /etc/clamav/clamd.conf de user veranderen. Deze staat op clamav maar moet amavis worden. Hierna moeten we de rechten op enkele mappen veranderen. Typ in de directory /var/run/ hetvolgende commando:
chown -r amavis:amavis clamav
Vervolgens moet je aan de PostFix configuratie nog iets toevoegen. Dit kan erg simpel door de commando:
postconf -e 'content_filter=smtp-amavis:[127.0.0.1]:10024'
Hierna hoef je alleen je PostFix te restarten door het commando:
/etc/init.d/postfix restart

 
 top
 

Spam Assassin

Als u het tot nu toe simpel vond, wat zegt u hiervan dan :D. De installatie van Spam Assassin is erg simpel. Voer de volgende commando uit:
apt-get install spamassassin libmail_spf_query_perl
Open hierna /etc/default/spamassassin. Verander Enabled=0 in Enabled=1. Start hierna Spam Assassin door:
/etc/init.d/spamassassin start

 
 top
 

Conclusie

Dit is het einde van deze tutorial. Dit is mijn eerste tutorial hier dus het kan zijn dat ik een beetje onduidelijk ben maar vraag gerust als je ergens niet uit komt. Dit kan door een reactie of nog liever door een pm te sturen ;)


« Vorige tutorial : SQLite installeren op IIS Volgende tutorial : Pure-FTPD 1.0.20 (linux) »

© 2002-2024 Sitemasters.be - Regels - Laadtijd: 0.022s