Basis van the Gimp
1. Inleiding
2. De basis
3. Selecteren + vervagen
4. De blend-tool...
5. Lagen (layers)
6. Voorbeeld tot slot
7. Afsluiting
1. Inleiding
Als je mooie afbeeldingen wilt maken, maar je hebt geen geld om Photoshop te kopen (downloaden doen we natuurlijk niet he ;) ), dan is Gimp een mooi alternatief! Gimp is gratis, open source en ook nog is beschikbaar voor meerdere besturingssystemen (Linux, Windows en Apple). Nah, laten we maar is beginnen...
Meestal is Gimp standaard geinstalleerd op Linux (bij Ubuntu: Toepassingen-Grafisch-Gimp image Editor), ik werk eigenlijk alleen maar met ubuntu dus ik weet niet of het in andere distributies van Linux ook op die plek zit...
Als gimp niet geinstalleerd is op linux, of je gebruikt iets anders, kan je gimp downloaden op http://gimp.org/downloads (aangezien de meeste van ons wel weten hoe ze een programma installeren, leg ik dit niet meer uit. Anders kun je natuurlijk altijd google gebruiken).
P.S. Voor deze tutorial moeten veel afbeeldingen laden, dus het kan zijn dat het erg lang duurt voordat je deze pagina kan zien als je een trage internet verbinding hebt.
top
2. De basis
| Hiernaast zie je het gimp-venster, ik heb bij een paar functies de namen erbij gezet, als je zometeen iets niet kan vinden kun je naar dit plaatje gaan en het (hopelijk) vinden. Sorry trouwens dat je bij sommige dingen het lijntje door een hele rare weg moet gaan volgen, maar dat kwam door ruimtegebrek:p |
Om te beginnen start Gimp maar is op, en open een plaatje (Bestand-openen (of CTRL+o)). We gaan nu als eerste het plaatje schalen, klik op de "Scale-tool" (). Je kan nu gewoon slepen en kijken hoe je het vind. Het slotje () betekent dat als je bijvoorbeeld de breedte aanpast, dat de hoogte zich automatisch mee-aanpast. Als je dit niet wilt, klik dan op het slotje. Dan gaat het open en past de hoogt (of breedte) zich niet meer automatisch aan.
Dan nu het roteren: Klik op de "Rotate-tool" (). Ook nu kun je weer gewoon op je selectie klikken en slepen (of de cijfertjes aanpassen):
Voor het spiegelen gebruik je de "Flip-tool" (). Je krijgt dan in gimp zo'n menu te zien:
Je mag de bovenste 3 dingen (naast betreft) wel even nergeren als je een echte beginner bent, want dat leer je dan later wel. Het enige wat ik je nu nog vertel is dat horizonaal en verticaal (lekker simpel ook:p). Als je je plaatje horizontaal wilt spiegelen, vink je horizontaal aan. En voor verticaal vink je verticaal aan. En dan klik je gewoon weer op de afbeelding (en je houd hem vast) en verschuift hem naar links/rechts/onder/boven om het te spiegelen.
Ik vertel je nog even snel hoe je alle info over het plaatje kan vinden: Afbeelding-image properties (of alt+enter), Daar staat dan alle info.
top
3. Selecteren + vervagen
Zometeen laat ik jullie zien hoe je een selecte kan laten vervagen, maar daarvoor moet je eerst de select-tool () kennen. Klik om te beginnen is op de select-tool en selecteer iets (gewoon ergens op klikken, muisknop vasthouden en slepen en daarna weer loslaten). Er is een handige optie die je in gimp kan gebruiken om te zien wat je hebt geselecteerd, en die heet het "snelmasker" (). Als je daarop klikt kun je meteen zien wat je geselecteerd hebt en wat niet:
Het rode is wat niet is geselecteerd (ik heb ook even aangegeven waar het snelmasker-knopje zit, anders kun je hem misschien niet vinden:p). Met CTRL+I kun je de selectie "omdraaien" (ga wel eerst uit de snelmasker-mode, want anders werkt hij misschien niet). Als je je selectie een rand wilt geven, dan klik je in het menu op "Selecteren-rand", en stel je een rand van [...] pixels in. In het menu "Selecteren" kun je ook nog andere dingen vinden, zoals "afgeronde rechthoek", daarme kun je je selectie afgeronde hoeken geven (experimenteer nog maar is wat met de opties in dat menu...).
Nu gaan we is een soort vervagings-effect geven aan de afbeelding (en waarbij de selectie gewoon scherp blijft). Selecteer iets in je plaatje, druk op CTRL+I (om je selectie om te keren), kijk om te controleren of je selectie van daarnet NIET geselecteerd is met het snelmasker... Ga daarna naar "Filters-vervagen-Gaussiaans vervagen". Je ziet nu een menu:
Stel de pixels bij (horizontaal of verticaal, maakt niet uit als je het slotje dicht hebt staan). En als je daarmee klaar bent klik je op OK. Dan is gimp even bezig met het maken van je plaatje, en tada... Je hebt (als het goed is) een mooie vervaging rond je selectie, terwijl je selectie nog gewoon scherp is. Als je nog niet tevreden bent, dan klik je op "Filters-" en dan '"Gaussiaans vervagen" herhalen' of '"Gaussiaans vervagen" opnieuw tonen' (of CTRL+Z als je dit helemaal niet wilt)
top
4. De blend-tool...
Ik ga het nog even snel hebben over de blend-tool (). Je moet hiervoor eerst 2 kleuren selecteren, klik gewoon op 2 kleur-selectors in gimp, en kies er 2 uit: . Dan klik je op de blend-tool (). Je kan in het blend-tool menu nog naast verloop de verloop aanpassen, maar ik laat hem meestal gewoon staan op wat hij standaard staat. Je hoeft nu alleen nog maar ergens in je afbeelding te klikken met je linkermuisknop (en vasthouden!), en dan slepen en ergens anders weer loslaten (experimenteer hier ook nog wat mee). En dan zie je dat aan de ene kant de ene kleur is, en aan de andere kant de andere kleur en dat loopt dan in elkaar over.
top
5. Lagen (layers)
| Ik ga het ook nog even (snel) hebben over lagen, snel omdat je hier eigenlijk beter gewoon door experimenteren achter kan komen. In het plaatje hiernaast zie je 2 lagen, die kun je een naam geven door erop te dubbelklikken, of rechtermuisklik-laagattributen bewerken.
Je kan lagen boven of onder elkaar zetten, door ze te verslepen (in het venster hiernaast). Als je dat doet, merk je dat de ene laag dan "boven" op de andere laag komt te zitten. Met de modus moet je ook experimenteren, je kunt hier bijv. een laag over een andere laag heen leggen, zodat de ene laag doorzichtig wordt.
Met Rechtermuisklik (op een laag) en dan "Neerwaarts samenvoegen" kun je lagen samenvoegen (met afbeelding pletten kun je alle lagen in de hele afbeelding in 1 keer samenvoegen, alleen hetgene wat doorzichtig is wordt dan wel wit).
Ik leg weinig over lagen uit, omdat ik eigenlijk vind dat je het gewoon zelf moet uitvinden door ermee te experimenteren, dus pak een afbeelding, plak er een andere bijv en ga experimenteren!
|
top
6. Voorbeeld tot slot
Om iets moois te maken, met hetgene wat je nu ongeveer hebt geleerd moet je maar is een screenshot van bijv. sitemasters.be maken. En open dat in gimp. Als eerste gaan we het dan schalen. Klik op de scale-tool, en herschaal het naar bijv. 600x450 (je hebt wat ruimte nodig voor wat ik ga maken). Dan verplaats je het plaatje naar het midden van je scherm, en een beetje aan de bovenkant, dan krijg je zoiets:
Ga dan naar je lagen-scherm, en klik rechtermuisklik op je laag (bij mij was dat "achtergrond"). En dan op "Laag dupliceren". Daarna klik je op de flip-tool, selecteer verticaal, en "flip" de afbeelding, en verplaats het daarna onder je originele afbeelding:
Dan (let erop dat je laag die je net hebt gemaakt geselecteerd is!) ga je naar "laag-masker-laagmasker toevoegen". Selecteer "Wit (ondoorzichtig)" en klik dan op Toevoegen. Als je dat gedaan hebt, klik je op de blend-tool. En stel je verloop in op "VG naar Transparant". Dan klik je ongeveer onderaan je afbeelding, en sleep je je muis naar boven, ongeveer naar de lijn tussen je originele laag, en je "spiegel"-laag, experimenteer hier een beetje mee, en dan krijg je ongeveer dit:
Ik heb het niet zo mooi gedaan, maar met een beetje veranderingen met de blend-tool kun je een mooi spiegel-effect krijgen.
top
7. Afsluiting
Nou, hopelijk heb je wat geleerd. Als je nog vragen/opmerkingen hebt over deze tutorial, ga je gang en post een comment! Ik wil binnenkort ook wat meer tutorials over the Gimp maken, dus opmerkingen zijn echt welkom...
Owh ja, als je wilt zoomen in the Gimp, dan moet je CTRL inhouden en dan met je muiswieltje scrollen. Als je dan je "beeld" wilt verplaatsen, houd druk je op je muiswieltje (en dat hou je vast) en je sleept.
top
|