Ik zit nu in het 3e ASO en heb een B-attest wat wil zeggen dat ik naar het 4e TSO moet, is er een mogelijkheid om hierbij voor een ICT-richting te kiezen of bestaat dit nog niet?
Ik zet dit bij ontspanning zodat je zeker zou zijn dat ik het niet voor de punten doe .
In de 3de graad TSO (5 & 6 dus) kan je informaticabeheer volgen of boekhouden-informatica. Vanaf het 4de jaar denk ik niet dat er een ICT gerichte opleiding mogelijk is. Dus nog een jaartje handel of zo en dan informaticabeheer.
ICT richting specifiek bestaat volgens mij niet in het middelbaar, ik volg nu hogeschool Elektriciteit Elektronica afstudeerrichting ICT, m'n vooropleiding was TSO Elektriciteit Elektronica, perfect voor de richting de ik nu aan het volgen ben. dit ging vanaf het 3e jaar
das dan nog informaticabeheer e en niet ICT dat bedoelde ik, dat de richting ICT zelf nog niet bestaat in't middelbaar, wel ICT gerrichte richtingen zoals informatica beheer, elektriciteit elektronica, enz...
want als je letterlijk ICT zou willen dan krijg je:
@KillerX: idem, heb net mijn 5e jaar achter de rug, en mag met volle trots naar 6IB:). Zoals Ontani zegt bestaat een "echte" ICT richting niet in het secundair onderwijs, maar je kan wel richtingen als Informaticabeheer, boekhouden-informatica,... volgen.
CeReBro ga niet uit van vooroordelen.
Ik woonde vroeger in belgie en toen k in nederland kwam vond ik het hier veel fijner. Mijn school is nu veel groter, veel meer vrijheid en er wordt niet steeds op het bord geschreve.
Mjah ik ga dus naar 4 vwo -,- en ik ga n&g profiel doen.
Dan is het zowiezo nog krom dat je eerst een stuk moet leren voor een ander vak voordat je echt een ICT achtig iets mag gaan doen.
Hier leer je alle basisvakken (van nederlands tot scheikunde) op de middelbare school waarna je een beroepsopleiding op verschillende niveau's kan volgen. Deze is gelijk gericht op een beroep en krijg je dus alleen stof die je nodig hebt bij het beoefenen van dat beroep.
Eerst een jaar handel voordat je ICT kan gaan doen... djeez
@Proximus: je zit niet helemaal juist. Hier in België worden ook alle basisvakken gegeven op middelbaar niveau. Vervolgens kan je ICT gaan volgen op de hogeschool (wat in Nederland gelijk staat aan de beroepsopleiding). IB (informatica beheer) en ICT zijn verschillend. ICT is op hogeschool niveau terwijl IB op middelbaar niveau is. IB bevat alle basisvakken (nederlands, frans, engels, fysica, geschiedenis en noem maar op) + nog eens 10 (of in sommige schole 16) uur toegepaste informatica.
Dat jaar handel is op middelbaar niveau en kan je nemen omdat IB nog niet bestaat in de 2e graad. Handel is een richting die zeer vakomschreidend is (dus alle basisvakken + uitbreiding op economische aspecten).
Dus op dat vlak is het Vlaamse onderwijs gelijk aan het Nederlandse. Alleen is het algemeen bekend dat in België een betere methode bestaat om de stof over te brengen en dat er dus ook meer leerstof wordt gezien, wat het zowiezo interessanter maakt (voor degeen die iets willen bijleren) om in België te gaan studeren. Wil je nu lekker relaxen en geen klop doen voor school en lekker feesten. Dan zeg ik: hop, naar Nederland, maak je 6 jaar middelbaar af en kijk dan nog maar eens of je dat wel wilde.
als je in NL niks anders doet dan feesten zit je maar 4 jaar op middelbaar hoor, zoiets heet vmbo, anders 5 jaar havo, en 6 jaar (dus gelijk aan het belgische) vwo...
Inderdaad is het belgische wel wat beter, want in de 4e krijg ik helemaal geen frans, geschiedenis, aardrijkskunde e.d. meer...
Dat geldt voor 2 van de 4 richtingen