PhotoZoom is bedoeld om digitale foto's te vergroten, wat wil zeggen: zorgen dat er voldoende pixels inzitten om op groot formaat afgedrukt te worden. Hoeveel pixels u precies nodig hebt, hangt af van de afdrukkwaliteit, van de compressiefactor en van het doel van de afdruk, maar over het algemeen rekent men voor een goede afdruk 200 tot 300 pixels per inch.
Als die pixels niet in de foto zitten, moeten ze er door software op getoverd worden. Dat proces heet interpolatie, en zowat elk beeldbewerkingsproces kan dat. PhotoZoom onderscheidt zich doordat u de keuze hebt over welke interpolatiemethode gebruikt wordt.
Dat lijkt saai, maar de keuze van de interpolatiemethode is bepalend voor het resultaat. De meeste software gebruikt de zogeheten bikubische of bilineaire interpolatie, die de beeldkwaliteit niet ten goede komt.
In PhotoZoom is de standaard S-Spline, een interpolatiemethode die het bronbeeld op intelligente manier analyseert. U kunt ook experimenteren met andere methodes zoals Lanczos of Hermit-Roll.
PhotoZoom is even gemakkelijk te gebruiken als beide andere programma's: u laadt het origineel, stelt de gewenste eindgrootte in (in pixels of in afdrukgrootte, en ook het aantal gewenste pixels per inch) en kiest de interpolatie. U ziet dan een lijn over het beeld lopen en de nodige pixels interpoleren.
In onze tests slagen we erin foto's tot 150 procent op te rekken zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. Extremere vergrotingen lukken soms ook, maar hier speelt het soort bronmateriaal al een grotere rol: als er fijne details (zoals haar) op de foto staan, lukt de interpolatie minder goed.
Deze producten van Shortcut zijn bedoeld voor één specifieke taak, en daar kwijten ze zich goed van. Een deel van hun functionaliteit is echter ook in algemene fotobewerkingssoftware terug te vinden.
bron
zdnet.be
toen nog voor de prijs van 49 eurokes