Moderator |
|
Beste Cindy,
Heel kort dan .
Allereerst wat definities
HTML staat voor HyperText Markup Language, oftewel, dit is een opmaaktaal voor (hyper)tekst.
CSS staat voor Cascading Style Sheets, hiermee geef je meer (of een specifiek) uiterlijk aan de opmaak.
Met HTML geef je bepaalde "gebieden" in je tekst een bepaalde betekenis, bijvoorbeeld een bepaalde passage omvat een paragraaf of een stuk tekst daarbinnen bevat een hyperlink. Deze afbakeningen regel je door middel van HTML tags.
Een HTML tag is niets meer dan een tekstueel label omvat door, euh, ik geloof dat je dat < punthaken > noemt. Doorgaans hebben HTML tags een openings- en een sluitingscomponent. Een sluitings-tag ziet er hetzelfde uit als een openings-tag met als enig verschil dat deze voorafgegaan wordt door een / (een "forward slash").
Een paragraaf geef je bijvoorbeeld aan met de code "p" omvat door de eerder genoemde punthaken:
<p>Dit is een paragraaf.</p>
<p>Dit is een paragraaf.</p>
Een (openings-)tag kun je ook nog voorzien van (tag-specifieke) attributen. Dit zijn paren die bestaan uit een naam en een waarde (naam="waarde"), bijvoorbeeld in een hyperlink geeft het "href"-attribuut aan naar welk webadres een hyperlink moet wijzen:
<a href="http://www.nu.nl/">nu.nl</a>
<a href="http://www.nu.nl/">nu.nl</a>
Met HTML geef je ook structuur aan de opbouw van een pagina door middel van tabellen (table en bijbehorende tags) of (wellicht beter) divs (div tags). Hiermee kun je een pagina-indeling of layout creëren zoals ook op deze site gebeurt. Je deelt hierbij je pagina op in functionele stukken: kop, menubalk, zijmenu's, hoofd inhoud van de pagina, voettekst.
CSS bepaalt vervolgens hoe deze elementen er allemaal uitzien. In het geval van je paragraaf heb je bijvoorbeeld de volgende aspecten: letttertype en -grootte, tekstkleur, achtergrondkleur, marge, witruimte aan de binnenrand van de paragraaf (padding), de kleur en dikte van een mogelijke rand zelf et cetera.
Ik denk dat je het beste de volgende vergelijking kunt gebruiken: stel je hebt een tuin met hierin planten, bloempotten, struiken, een schutting et cetera. Je kunt een omschrijving geven van wat er allemaal in die tuin aanwezig is (dit is je HTML) zonder te beschrijven hoe al deze dingen er allemaal uitzien (dit doet je CSS).
Ik denk ook dat oefening, het bekijken van voorbeelden (heb je bijvoorbeeld de tutorials al bekeken?) en simpelweg kijken want anderen doen je een eind op weg kunnen helpen. |